Kava, ki se je ohladila, in 420 eura koje nisam očekivao

0 Replies, 51 Views

Osjećam se kao da sam cijeli život bio čovjek koji vjeruje da se sreća mora zaraditi. Znojem, radom, prvim jutarnjim alarmom. I onda dođe jedan običan utorak, bez ijednog važnog sastanka, i taj sistem pukne.

Bilo je to prije tri mjeseca. Supruga je otišla na posao, klinci u školu, a ja sam ostao kući jer mi je stigla pošiljka s novim monitorom. Naručio sam ga prošli tjedan, misleći da će mi trebati za rad od kuće. Ali monitor nije stigao. Poštar se izgubio negdje u sustavu. Znači, stojim u hodniku, gledam prazna vrata i osjećam se glupo što sam uopće ustao iz kreveta.

I tada napravim ono što uvijek radim kad nemam što raditi – odem na kavu. Sjednem za stol, skuham tursku kavu, otvorim laptop. I dok kava odstoji i hladi se (jer sam je zaboravio popiti), ja lunjam po internetu. Bez cilja. Bez plana. Čitam neke stare rasprave o nogometu, gledam cijene avionskih karata koje neću kupiti, i na kraju završim na jednom forumu gdje ljudi pričaju o igrama.

Netko je napisao: "Jednostavno sam uplatio 10 eura, dobio 200 i isplatio u roku od 3 sata."

Pomislio sam – laže. Ali onda je još nekoliko ljudi potvrdilo. Ne hvalisanje, nego obični ljudi. Jedan je napisao da mu je trebalo 45 minuta od registracije do isplate. 45 minuta. To je kraće nego moj put do trgovine kad zaboravim kupiti mlijeko.

Znatiželja me pojela. Otvorio sam pretraživač. Našao sam Vavada službena web stranica već u drugom kliku. Stranica je izgledala... kako da kažem... ne pretjerano. Nije bilo onih blesavih animacija s djevojkama u večernjim haljinama. Samo mračna pozadina, zlatni detalji i popis igara. Registracija je trajala točno onoliko koliko treba da se kaže "ma daj, što će mi ovo trebati".

Upisao sam svoje podatke. Iskrene. Bez razmišljanja. I onda sam gledao u ekran s 0,00 € na računu. Trebalo mi je pet minuta da odlučim uplatiti 25 eura. Pet minuta razmišljanja o tome hoću li požaliti zbog dva sata rada. Na kraju sam kliknuo. Uplatio. I osjetio onu poznatu nelagodu – kao kad baciš novčić u bunar i ne čuješ pljusak.

Krenuo sam od slotova. Ali ne onih kompliciranih s hrpom linija i besplatnih vrtnji. Našao sam jedan jednostavan, s voćem i brojevima. Panj. Klasika. Stavio sam ulog od 0,50 eura po okretaju. Vrtim. Gubim. Vrtim. Dobijem 2 eura. Vrtim. Gubim.

Prošlo je deset minuta i bio sam na nuli. Točnije, imao sam 23 eura od početnih 25. Mislio sam – okej, nije strašno. Popit ću ostatak kave (koja je do tada postala ledena) i ugasiti laptop. Ali nešto me natjeralo da kliknem još jednom. Samo jedan put.

Taj jedan put promijenio je cijelo jutro.

Prvo su se pojavile dvije sedmice. Zatim je treći kotač stao točno na sedam. Tri sedmice u nizu. Nisam ni shvatio što se događa, jer ekran je postao zlatan. Brojke su počele rasti. Ne postepeno – skokovito. Prvo 50 eura. Zatim 75. Zatim je stigao bonus krug. Nisam ni znao da ovaj slot ima bonus krug. I odjednom je brojka stala na 227 eura.

Sjedio sam u trenirci, s hladnom kavom pored sebe, i buljio u ekran. Moj pas me gledao s poda. Nitko drugi nije bio u stanu. A ja sam se nasmiješio. Ne od sreće. Od nevjerice. Jer to se jednostavno nije dogodilo ljudima poput mene. Ljudi poput mene gube 25 eura i poslije se tješe da je to bilo za dobru stvar.

Ali nisam htio biti glup. Znao sam da će me, ako nastavim igrati, sreća napustiti. I nisam htio biti onaj tip koji priča "imao sam 200 eura, a onda sam sve izgubio". Pritisnuo sam isplatu. 200 eura. Ostavio sam 27 na računu, za svaki slučaj.

Proces isplate je bio... dosadan. Ali na dobar način. Ispunio sam neke obrasce, potvrdio identitet, poslao sliku osobne iskaznice. To je trajalo možda 15 minuta. I onda sam čekao. Očekivao sam dane. Ali novac je sjednuo na račun za manje od 24 sata.

Tih 200 eura iskoristio sam da kupim novu igračku za psa, večeru za ženu i da platim račun za internet. Zvuči banalno. Ali osjećaj je bio neprocjenjiv – jer to nije bio novac koji sam uzeo iz kućnog budžeta. To je bio novac koji se stvorio iz dosade i hladne kave.

Nakon tog dana, vratio sam se nekoliko puta na Vavada službena web stranica. Ponekad uplatim 10 eura, izgubim i izađem za 20 minuta. Ponekad dobijem 30 i odmah isplatim. Naučio sam jedno – nema smisla tjerati sreću. Ona dolazi kad joj je dosadno, baš kao i meni tog utorka.

Često razmišljam o toj hladnoj kavi. Da sam popio kavu odmah, ne bih otvorio laptop. Da nisam otvorio laptop, ne bih otišao na forum. Da nisam otišao na forum, ne bih upisao tu adresu. I da nisam upisao tu adresu, nikad ne bih znao kako izgleda kad te život iznenadi bez najave.

Ne, nisam postao milijunaš. Ne, ne igram svaki dan. Ali svaki put kad popijem tursku kavu koja se ohladi, sjetim se tog utorka. I osjećam toplinu. Ne zato što sam dobio novac – nego zato što sam se sjetio da sreća ne mora biti teška. Ponekad samo trebaš biti dovoljno dosadan da je dočekaš.

Users browsing this thread: 1 Guest(s)