Fart na trzeciej zmianie

0 Replies, 52 Views

Nie jestem człowiekiem, który wierzy w szczęście. Wierzę w grafik, w nadgodziny i w to, że jak nie odłożysz na czynsz do dziesiątego, to przypomni Ci o tym windykator. Pracuję w sortowni paczek. Nocna zmiana, od 22 do 6. Skrzynki, taśmy, naklejki, kurierzy, którzy pchają się z pretensjami, że „źle położyłeś przesyłkę”. Standard.

Tamtej nocy coś było innego. Nie wiem – ciśnienie? Pełnia? A może zwyczajnie wyspałem się przed robotą, bo dzieciaki pojechały do babci. W każdym razie na sortowni czułem się jak w amoku. Paczki leciały z taśmy, ja układałem je szybciej niż zwykle. Nawet szefowa, która rzadko mówi coś miłego, rzuciła: „Marcin, dzisiaj cię nosi”.

Niosło mnie do godziny 2 w nocy. Wtedy przyszła przerwa. Normalnie w przerwie siedzę w szatni, piję tani rozpuszczalny i scrolluję głupoty. Tym razem wylądowałem na jakiejś stronce, którą polecił mi kumpel z pracy, Darek. Darek gra w różne rzeczy od lat. Czasem opowiada, że wygrał stówkę, czasem że stracił dwie dychy. Traktowałem to jak tło.

Aż tej nocy wbiłem.

Nie miałem ochoty spać, nie miałem ochoty gadać z nikim. Miałem telefon, wifi w sortowni i 40 złotych na koncie, które i tak miałem wydać na papierosy. Pomyślałem: dobra, zobaczmy, o co tyle hałasu.

Wpisałem w przeglądarkę vavada i trafiłem na stronę od razu. Intuicyjna, ciemna, taka… profesjonalna. Zarejestrowanie konta zajęło minutę. Mail, hasło, potwierdzenie. Zero filozofii. Wpłaciłem te czterdzieści złotych, bo co mi tam. I tak bym je przepalił na fajki i energetyka.

Zacząłem od automatów. Głupawych, kolorowych, pełnych dzwonków i owoców. Pierwsze dziesięć spinów po złotówce – nic. Nawet nie drgnęło. Przeciągnąłem stawkę na dwa złote. Kolejne pięć spinów – małe wygrane, w górę, w dół. Miałem 35 złotych. Poczułem to lekkie ukłucie: "No widzisz, głupio wydałeś hajs, Marcin".

Ale nie wylogowałem się. Zamiast tego przeskoczyłem na inną grę. Coś z krupierem na żywo – tym razem ruletka. Nie znam się na ruletce, nigdy nie grałem. Ale krupier, młody gość w muszce, tłumaczył wszystko spokojnie. Postawiłem 5 złotych na czerwone. Kulka spadła na czerwone. 10 złotych z powrotem. Uśmiechnąłem się.

Postawiłem jeszcze raz, tym razem 10 złotych na czarne. I znowu trafione. Normalnie to był czysty przypadek. Ale ta adrenalina… poczułem ją w żołądku. Tak jakby ktoś włączył mi silnik.

I wtedy zrobiłem coś, czego nie planowałem. Postawiłem całe 30 złotych, które zostało, na konkretny numer. Dwunastka. Dlaczego? Bo dwunastego mam urodziny. Głupie, wiem. Ale w tamtej chwili nie myślałem logicznie.

Krupier puścił kulkę. Ta zakręciła się, odbiła od kilku pól. Czas stanął w miejscu. I wylądowała.

Na dwunastce.

Nie wierzyłem własnym oczom. Na ekranie pojawiło się okno: WYGRANA 1 080 ZŁ. Razem z tym, co już miałem – ponad tysiąc. TYSIĄC. Z czterdziestu złotych. W przerwie na sortowni.

Zerwałem się z krzesła. Podeszła do mnie szefowa: „Marcin, wszystko dobrze?”

– Tak, tak – wykrztusiłem. – Po prostu dostałem dobrą wiadomość.

Usiadłem z powrotem. Drżącymi rękami kliknąłem wypłatę. vavada puściło pieniądze błyskawicznie. Blik wszedł na konto w dwie minuty. Siedziałem i patrzyłem na saldo w banku. Tysiąc osiemdziesiąt złotych. Na koncie, które jeszcze godzinę temu miało 40 złotych.

Przerwa się skończyła. Wróciłem do taśmy. Paczki leciały, ja układałem je jak automat, ale w środku czułem coś dziwnego – lekkie drżenie i taki dziwny spokój. Wiedziałem, że to była loteria. Żaden skill, żadna strategia. Czysty, głupi fart. Ale należał do mnie.

Do końca zmiany nikt nic nie zauważył. Wszystko grało normalnie. Dopiero w szatni, jak ściągałem rękawice, Darek zapytał: „No i co, grałeś w końcu?”

Spojrzałem na niego i powiedziałem tylko: „Darek, postaw mi jutro kawę. Albo i dziesięć kaw.”

Zaśmiał się, myślał, że żartuję. Nie żartowałem.

Rano, po powrocie do domu, nie spałem. Zrobiłem zakupy przez internet – jedzenie na dwa tygodnie, nowe buty dla młodego (bo te już były za małe), i zamówiłem kwiaty dla żony. Bez okazji. Po prostu tak. Resztę odłożyłem na czynsz. Sześćset złotych oszczędności.

Żona, jak wróciła z pracy, zobaczyła kwiaty i zapytała: „Co się stało?”

Powiedziałem: „Dostałem premię”. Nie skłamałem. Tylko nie dopowiedziałem, że premię przyznał mi krupier w muszce o drugiej w nocy.

Czy to zmieniło moje życie? Nie. Nie kupiłem domu, nie rzuciłem pracy. Ale zmieniło coś w mojej głowie. Przestałem na chwilę myśleć, że jestem tylko facetem od paczek, któremu się nie udaje. Udało się. Raz. I to było piękne uczucie.

Do dzisiaj czasem wieczorem, jak dzieciaki śpią, loguję się na vavada. Nie szukam wielkich wygranych. Czasem wrzucę dwadzieścia złotych, zakręcę kilka razy. Częściej przegram, niż wygram. Ale raz mi się poszczęściło. I wiecie co? To wystarczy, żeby wierzyć, że czasem warto spróbować. Nawet na przerwie. Nawet po nocce. Nawet jeśli tylko raz na tysiąc.

Messages In This Thread
Fart na trzeciej zmianie - by choetmoa - 06-02-2026, 04:21 PM

Users browsing this thread: 1 Guest(s)